Sydesalt i kurv
Mariager Saltcenter logo

PRODUKTION

Det syder i hytten - helt som i gamle dage!
Mariager Sydesalt er fremstillet af 260 mio. år gammelt salt, der er aflejret i den danske undergrund. Saltet ligger nu i en salthorst ved Hobro. Ved at skylle vand ned i salthorsten, dannes saltvand – eller saltbrine – med en saltkoncentration på ca. 26%. Saltbrinen transporteres til Mariager Saltcenter, hvor vi i Sydehytten producerer Mariager Sydesalt. Sydesaltet er håndlavet og fremstilles efter stolte arbejdsmetoder, der også blev brugt i middelalderen.
Mens ilden knitrer, hælder Sydemesteren saltbrinen op i en stor rektangulær jernpande, der opvarmes over åben ild. Ved ca. 50 grader fordamper vandet langsomt, og de smukke saltkrystaller vokser frem på overfladen af saltbrinen. Saltkrystallerne vokser sig store og flotte, og langsomt falder de til bunds i panden. Herefter gentager processen sig igen og igen, med der resultat, at der dannes mere og mere salt.
Sydemesteren griber fat om den store trærive, og nænsomt skubber han saltkrystallerne, der ligger i bunden af panden, op mod den ene ende af panden. Her skovles saltet op med en hul-kande, og lægges til afdrypning i store pileflet-kurve. Efter et døgns tid kommer saltet ind i vores tørre-stue, hvor det allersidste vand fordampes væk.
I tørre-stuen bliver alt saltet sorteret og siet. Det er tørremesteren, der sørger for en høj og ensartet kvalitet af det færdige Mariager Sydesalt.
Under hele produktionen fra saltbrine til det færdige Mariager Sydesalt, er håndværket og arbejdserfaring af stor betydning.

Historie

Mariager Saltcenter åbnede 1. maj 1998 og produktionen af Mariager Sydesalt gik i gang allerede fra første åbningsdag. På første år fik vi udover vores sydesalt også 5 varianter af kryddersalte på salthylderne: fiskesalt, suppesalt, pommes frites-salt, steaksalt og hvidløgssalt. Sidenhen fortsatte det og Mariager Saltcenter har i alt lavet 26 forskellige kryddersalte, som er kommet og gået. De mest populære har vi selvfølgelig beholdt gennem årerne – for man kunne jo godt gå hen og blive helt forfalden til en bestemt smag, som man helst ikke vil undvære igen…
Mariager Saltcenter har nu efterhånden i mange år produceret salt i alskens afskygninger og til utallige formål: i dag er der 16 forskellige slags kryddersalte i sortimentet – et antal, som vi synes er rigtig passende. Vi er heldigvis alle sammen passionerede salt- og fødevareelskere, der alle er med til at drive udviklingen af vores kryddersalte fremad sammen med vores dygtige Sydemestrer, der producerer Mariager Sydesalt.
Hos Mariager Saltcenter får vi vores salt fra en helt special kilde – nemlig en 260 mio. år gammel salthorst! For 260 mio. år siden bestod Danmark af en ørken, der i lange perioder blev overskyllet med havvand. Dette havvand fordampede og efterlod en mange 100 meters tyk lagpakke af salt. Som tiden er gået, er en del af dette salt nu placeret i en 4km høj salthorst, beliggende vest for Hobro - blot 300 meter under jordoverfladen. Dette gamle salt hentes op ved at skylle vand ned i saltstrukturen, og derved dannes saltvand – eller saltbrine – med en saltkoncentration på ca. 26%. Saltbrinen transporteres til Mariager Saltcenter, hvor vi i Sydehytten producerer Mariager Sydesalt. Sydesaltet er håndlavet og fremstilles efter stolte arbejdsmetoder, der også blev brugt i middelalderen.
Mariager Sydesalt er et dansk håndlavet naturprodukt uden tilsætningsstoffer. Vil du se det syde, er du velkommen til at besøge Mariager Saltcenter.
Stacks Image 63

NOBIAN - Dansk Salt A/S er Mariager Saltcenters hovedsponsor


Mariager Saltcenter

Ny Havnevej
9550 Mariager 6

Telefon:
98 54 18 16

Stacks Image 60