Foto af forskellige sydesalte
Mariager Saltcenter logo

OPSKRIFTER

Bagte Hvidløg

IMG_1341

Ingredienser
½ hvidløg pr. person
Olivenolie til pensling
Rosmarinsalt til smag

Fremgangsmåde
Toppen skæres af hvidløget, og deles midt mellem top og bund.
Stilles på en bageplade eller i et ildfast fad med skæresiden opad.
Skæresiden pensles med en god olivenolie, og drysses med rosmarinsalt.
Bages ca. 25 min. ved 150 C varmluft.
Nyd de velsmagende bagte hvidløg til især lam, kalve- og oksekød, eller server hvidløgene som en lækker selvstændig del af din tapas.

Udskriv

Stegte tomater

IMG_1341
Ingredienser
Tomater. F.eks. dadeltomater
Olivenolie
Olivensalt

Fremgangsmåde
Det ønskede antal tomater vendes i lidt olivenolie og lægges på en bageplade.
Tomaterne steges 7-8 min. i ovnen ved 175 C varmluft.
Drysses med olivensalt, når de kommer ud af ovnen - vendes forsigtigt i saltet.
Kan serveres varme til vegetarretter, kødretter, kolde til tapasbordet eller som et tvist i din salat.

Udskriv

Stegte Søde Kartofler

IMG_1543
Ingredienser
Søde kartofler (1 pr. prs.)
Olie
Chilisalt

Fremgangsmåde
Skær de søde kartofler i tern.
Steg dem møre på en pande med olie og drys med chilisalt.
Kan serveres til både kød- og vegetarretter.

Udskriv

Fyldt Peberfrugt

Fyldte peberfrugter
Ingredienser
4 peberfrugter (ikke for store)
450 g hakket kyllingekød
2 tsk. Hvidløgspebersalt
½ spsk. mel
1 spsk. havregryn
2 æg
½ finthakket rødløg
Olie
Evt: Mælk
Grøntsagerne kan varieres. Der kan evt. tilsættes: Fintsnittede forårsløg, revne gulerødder, pastinakker og selleri.

Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 170 °C varmluft.
Flæk peberfrugterne på langs og læg dem i et oliesmurt ovnfast fad.
Bland de resterende ingredienser sammen til en ensartet fars.
Tilsæt evt en smule mælk, hvis farsen er for fast.
Fordel farsen i peberfrugterne og bag dem i ovnen i 25 min.
Kernetemperaturen skal gerne være 75 °C.

Udskriv


Fyldt kalkunschnitzel

IMG_1541
Ingredienser
Kalkunbryst
200 g. flødeost
2 tsk. 4-pebersalt
1 æg (sammenpisket)
Rasp
Olie
Smør

Fremgangsmåde
Skær kalkunbryst i ½ - 1 cm. tykke skiver (beregn 2 skiver pr. prs.)
Bland flødeost sammen med 4-pebersalten. Fordel osten på den ene halvdel af en skive kalkunbryst og luk den anden ende over, så osten er dækket af kød.
Vend hvert stykke i æg og derefter rasp.
Steg stykkerne gyldne i varm olie og smør.
Krydder dem med 4-pebersalt efter ønske.

Udskriv

Hasselnøddesauce

IMG_1539
Ingredienser
50 g. Hasselnødder
2 dl. hvidvin
3 dl. piskefløde
1½ tsk. Citronsalt
1 tsk. majsmel

Fremgangsmåde
Hak hasselnødderne groft og steg dem gyldne i smør.
Tag dem af panden og sæt dem til side.
Kog hvidvin og fløde op på den samme pande.
Tilsæt Citronsalt og lad saucen småkoge i nogle minutter.
Oprør majsmelet i lidt vand og brug det til at jævne saucen til den ønskede konsistens.
Saucen er velegnet til hvid fisk. Se opskriften: "Stegt Torskefilet m. Bacon & Fiskesalt"

Udskriv


Grønsagsris

Grøntsagsris
Ingredienser
3 gulerødder
Forårsløg
Smør
Basmati/Jasminris
1 tsk. Løgmixsalt

Evt
Bredbladet persille til pynt

Fremgangsmåde
Kog ris til 4 personer.
Snit gulerødder og forårsløg på skrå i 2 mm. tykkelse.
Sauter gulerødderne og forårsløg i smør.
Vend de kogte ris i grøntsagerne og krydrer dem med 1 tsk. løgmixsalt.
Retten kan evt. serveres med bredbladet persille til pynt.
Retten er velegnet til at spises sammen med hvid fisk og vegetarretter.

Udskriv

Stegt Torskefillet m Bacon

IMG_1538
Ingredienser
Et godt drys fiskesalt
Torskefilet
1 pakke bacon
Smør

Evt.
Persille til pynt
Lime

Fremgangsmåde
Torskefilet lægges dobbelt om et godt drys fiskesalt (har du tykke torskeloins, kan de flækkes for at få fisken godt krydret.)
Hver dobbelte torskefilet dækkes med 3 ½ skiver bacon. Derefter lægges de i et ildfast fad med smørklatter i bunden.
Steges i ovnen i ca. 15 min. (kernetemperaturen skal være 65 grader)
Retten kan med fordel serveres med vores Grønsagsris og med vores Hasselnøddesauce

Udskriv


Meatballs af Kyllingekød

IMG_1540
Ingredienser
450 g. hakket kyllingekød
2 tsk. Pastasalt
½ spsk. mel
1 spsk. havregryn
2 æg
2 fed pressede hvidløg
½ finthakket rødløg
Parmesanost
Saltcenterets Tomatsauce m Pastasalt (Se vores opskrift)


Fremgangsmåde
Blend alle ingredienserne til en ensartet fars.
Form farsen som boller med en barneske.
Vend bollerne i mel og steg dem på en pande med olie. Sørg for at vende dem med jævne mellemrum.
Varm Saltcenterets Tomatsauce m. Pastasalt (Se vores opskrift) på en pande og læg kyllingebollerne ovenpå og lad dem simre i et par minutter.
Serveres med friskrevet parmesan.

Udskriv




Tomatsauce m Pastasalt

IMG_1540
Ingredienser
1 stort løg
1 rød peberfrugt
2 store tomater
1 stort fed hvidløg
4 dl. Hakkede tomater (dåse)
2 tsk. Pastasalt.
1 stor tsk. honning.

Fremgangsmåde
Skær hvidløget i tynde skiver. Hak løg og tomater og sauter dem i olie
Blend de 4 dl. Hakkede tomater (kan erstates med Passata).
Tilsæt de blended tomater, honning og Pastasalten til de sauterede grøntsager.
Lad saucen simre i ca. 20 min.
Tomatsaucen passer fantastisk sammen med vores anden opskrift: "Meatballs af kyllingekød m. Pastasalt"

Udskriv

Helstegt Kylling

Helstegt Kylling

Ingredienser
1 hel kylling
1 citron
2 tsk. Citronsalt
1 tsk. neutral salt
Blandede friske krydderurter F.eks.:
Timian, Persille, Rosmarin og Estragon

Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 175 °C varmluft.
Sørg for at kyllingen er godt renset og duppet tør på skindet.
Drys kyllingen indvendig med sydesaltsalt.
Skær citronen i 4 skiver og kasser enderne.
Skyl krydderurterne godt rene.
Fyld citronskiver og de friske krydderurter ind i kyllingen. Luk kyllingen med en kødnål.
Gnid kyllingen med lidt olie og drys på med Citronsalt.
Steg kyllingen i en bradepande i ca. 45 min.
Mål kyllingens kernetemperatur undervejs. Den kan måles igennem lårene og skal være minimum 65 °C

Udskriv

Små Boller

IMG_1324
Ingredienser
125 g smeltet smør
3 dl lunet mælk
2 spsk. skyr
25 g gær
2 æg
3 tsk. Urtesalt
ca. 550 g hvedemel
Æg til pensling af bollerne
Fremgangsmåde
Gæren røres ud i den smeltede smør og lune mælk.
Skyr og æg røres i.
Urtesalt og mel æltes i til dejen ikke klistrer.
Hæver en halv time under et viskestykke.
Dejen formes til boller, der efterhæver endnu en halv times tid.
Bollerne pensles med æg og bages ved 175 grader varmluft i ca. 14 minutter.
Fyldes med pulled chicken, pulled pork, italiensk charcuteri, gode oste, fisk eller hønsesalat!

Udskriv

Svampesauce

IMG_1334
Ingredienser
400 g champignons - renses og skæres i kvarte stykker.
1 spsk. rapsolie
2 tsk. Svampesalt
4 dl piskefløde
1 tsk. Maizenamel oprørt i vand.

Fremgangsmåde
Svampene sauteres i olien 5-10 minutter.
Svampesalten drysses over, og fløden hældes ved.
Lad retten småkoge i 20-25 min.
Jævnes til den ønskede konsistens med maizenablandingen.
Kan serveres til stort set alle kødretter, under et pocheret æg med bacon til brunch eller til vegetarretter.

Udskriv

Lamme frikadeller

IMG_1328
Ingredienser
200 g lammefars
200 g flæskefars
1 finthakket rødløg
1 fed presset hvidløg
2 æg
1/2 spsk. havregryn
1/2 spsk. hvedemel
1/2 spsk. rasp
1 tsk. Løgmix salt
1 tsk. Rosmarinsalt
100 g feta i tern
Evt. lidt mælk

Fremgangsmåde
Fars og de 2 slags løg røres med æggene.
De øvrige ingredienser blandes i. Feta vendes i til sidst.
Lad den rørte fars stå 5-7 minutter - tilsæt mælk til konsistensen passer til frikadeller.
Frikadellerne steges i gyldent rapsolie og smør til en kernetemperatur på 75 grader.
Kan serveres med kartoffelsalat, græsk salat, tzatziki, stegte kartofler, eller andet Middelhavs inspireret tilbehør.

Udskriv

Tzatziki

62F45E1B-0D2E-421B-9EB5-FF15588682A3_1_105_c
Ingredienser
½ kg græsk yoghurt
½ stk. agurk – revet uden skind og kerner
1 fed hvidløg - presset
1 tsk. Hvidløgspebersalt

Fremgangsmåde
Agurken rives og udvandes med 1 spsk. salt i en sigte - minimum 1 time.
Den revne agurk presses fri for væde.
Alle ingredienser blandes.

Udskriv

Persillepesto

86E41D86-5076-4C99-AB63-3368D2704886_1_105_c
Ingredienser
Ca. 300 g frisk persille
50 g parmesan
150 g ristede græskarkerner og solsikkekerner
Ca. 1½ dl olie
2 fed hvidløg – pressede
1 tsk. Hvidløgspebersalt

Fremgangsmåde
Alle ingredienser blendes sammen.
Ønsker du en mere flydende pesto tilsættes mere olie.

Udskriv

Foccacia Brød

IMG_1329
Ingredienser
8 dl vand
10 g gær
1100 g mel
2 tsk. Rosmarinsalt
Evt. udvandede tynde kartoffelskiver

Fremgangsmåde
Rør gæren ud i vandet.
Rør hurtigt mel og rosmarinsalt i. Dejen skal være jævn - og klistret!
Skrab kanterne ned og dæk dejen med en plastpose eller et låg, der ikke må slutte helt til. Dejen skal have lidt luft.
Hæver 12-24 timer!
Hældes i en bradepande uden at røre i den - luftboblerne skal bevares.
(Dæk evt. brødet med tynde kartoffelskiver)
Lidt olie hældes over, og brødet drysses med rosmarinsalt.
Bages ca 16-18 min. ved 225 C varmluft.

Bon appetit!

Udskriv

Aioli

IMG_1338
Ingredienser
200 g god mayonnaise
1 tsk. Chilisalt
1 fed presset hvidløg

Fremgangsmåde
Alle ingredienserne røres sammen.
Lad gerne aiolien trække mindst et par timer i køleskabet.
Serveres med et godt stykke brød eller f.eks. til stegte kartofler.

Udskriv

Barbercue sauce

IMG_1333

Ingredienser
1 ½ tsk. Løgmix salt
1 tsk. Chilisalt
2 tsk. mild paprika
3 dl. Heinz ketchup
1 dl. tomat passata
1 spsk. æbleeddike
2 spsk. muscovado sukker (evt mørk farin)

Fremgangsmåde
Alle ingredienser blandes.
Holder ca. 10 dage på køl.

Udskriv


Pulled Chicken

IMG_1339
Ingredienser
Ca. 2 ½ kg kyllingelår/overlår uden skind – skindet gemmes!
Rub:
2 tsk. Hvidløgspebersalt
2 tsk. Chipotlesalt
3 tsk. mild paprika
1 tsk. friskkværnet peber
1 tsk. lakridspulver
Fremgangsmåde
Alle krydderier blandes og gnides ind i kyllingekødet.
Kødet placeres i cocotte eller lille bradepande – dækkes med låg eller stanniol. Stilles i ovnen ved ca 90 grader i 4 timer.
Kødet fjernes fra benene og trækkes i strimler. Stegefonden sigtes og blandes i kødet.
Serveres med sprødstegt kyllingeskind: Skindet lægges ud i et lag på bagepapir – drysses med chipotlesalt. Steges sprødt i ovnen – ca 20 min.
Serveres i burgere eller på salat.

Udskriv

Hønsesalat

IMG_1324
Ingredienser
400 g kyllinge- eller hønsekød i tern
1/2 bundt snittede grønne asparges
100 g creme fraiche 18%
200 g mayonnaise
1 1/2 tsk. Urtesalt

Fremgangsmåde
Mayonnaise, creme fraiche og urtesalt røres sammen til en homogen creme.
Kød og asparges vendes i.
Kan serveres med frisk ananas, stegt bacon, bagte tomater.
I en friskbagt croissant eller med et godt stykke brød - kun fantasien sætter grænser.

Udskriv

Kartoffelsalat

96664859-75BB-458D-8FA6-F12A2E10810D_1_105_c
Ingredienser
1 kg kogte kartofler – vigtigt! Kartoflerne koges med salt i vandet.
1 finthakket rødløg
1 spsk. Ravigottesauce
250 g mayonnaise
250 g creme fraiche 18%
3 tsk. Løgmix salt

Fremgangsmåde
Mayonnaise og creme fraiche blandes til en ensartet masse med Ravigotte-sauce, finthakkede løg og løgsalt.
Kartofler i tern vendes i til sidst.
Kan serveres med radiser, tomater og purløg.

Udskriv